FitNews

Pij mleko! Będziesz szybszy…

Nie wymyśliliśmy zdrowej żywności. Jogurty pijali już starożytni Egipcjanie. Na początku ubiegłego wieku kupowało się je w aptekach. I mimo iż są odżywcze, dietetyczne, bogate w wapń, witaminy i aminokwasy, są źródłem białka, tłuszczów i węglowodanów, związków mineralnych i wpływają na tworzenie się mikroflory jelitowej, nie zrobiłyby pewnie kariery, gdyby ktoś do białych, kwaśnych produktów nie dorzucił owoców, cukierków, płatków i czekolady, a następnie nie zadecydował, że trzeba je odtłuścić, pozbawić cukru, a w zamian wzbogacić w nowe kultury bakterii.

Jogurty są produktami mlecznymi, zawierają żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (m.in. Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus), zaś biojogurty dodatkowo bakterie z gatunku Lactobacillus acidophilus oraz Bifidobacterium sp. Dzięki nim nasz układ pokarmowy ma szansę na skuteczną walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi, może liczyć na skuteczną osłonę w trakcie kuracji antybiotykowej. Wreszcie osoby aktywne, trzymające dietę, dzięki jogurtom mogą wzmacniać odporność organizmu, dostarczając mu niezbędnych składników odżywczych. Żeby wybrać odpowiedni produkt, trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość i nie skupiać na walorach smakowych jogurtu (uzyskiwanych często przez dodanie sztucznych aromatów). Trzeba wiedzieć, iż zdrowy produkt powinien mieć „co najmniej milion bakterii kwasu mlekowego w gramie”. Może mieć oczywiście więcej, jeśli natomiast ma mniej, jego prozdrowotne działanie staje pod znakiem zapytania. Żeby wiedzieć, co pijemy, bądź wygrzebujemy łyżeczką z plastiku, należy mieć jeszcze świadomość, iż istnieje coś takiego jak generacje jogurtów. Produkty II i III generacji powinny przy tym stanowić przedmiot zainteresowania właśnie osób aktywnych fizycznie, gdyż do nich należą biojogurty (ze szczepami bakterii jelitowych) oraz jogurty probiotyczne (ze specjalnie wyselekcjonowanymi szczepami bakterii jelitowych lub wzbogacone pożywką, w której rozwijają się bakterie). Czego szukać na polskim rynku? Nie tylko produktów przodujących firm zachodnich. Coraz więcej rodzimych spółdzielni mleczarskich zabiera się do promowania swoich wyrobów mlecznych. Więc, na zdrowie! Biojogurt Prima Biojogurt Zotta jest „porcją zdrowia” o kremowej konsystencji. Prócz niskiej zawartości tłuszczu i standardowej porcji żywych kultur bakterii skusi dużymi kawałkami owoców. Dostępny w kilku smakach, opakowanie 135 g. Benefit Jogurt Bakomy ma o 60% tłuszczu mniej niż jego przeciętni pobratymcy. Zawiera wyselekcjonowane bakterie L.casei i Bifidobacterium wraz z błonnikiem. Bakterie probiotyczne (niezbędny element flory bakteryjnej układu pokarmowego), odpowiadające za aktywność metaboliczną organizmu, decydują o samopoczuciu i zdrowiu. L.casei i Bifidobacterium poprawiają trawienie składników pokarmowych, zwiększają odporność układu immunologicznego. Dodatek błonnika reguluje pracę układu trawiennego, aktywuje działanie Bifidobakterii, nadaje jogurtowi naturalną gęstość. Dostępne smaki: naturalny, truskawkowy, jagodowy. www.bakoma.pl Actimel Actimel zawiera 3 różne żywe kultury bakterii, dwa tradycyjne i jeden specjalnie wyselekcjonowany szczep L. casei Defensis DN-114001. Pomaga organizmowi skuteczniej bronić się przed szkodliwymi bakteriami i mikroorganizmami. Wpływa na równowagę flory bakteryjnej układu pokarmowego, bierze czynny udział w tworzeniu bariery jelitowej i tym samym wzmacnia działanie jelitowego układu odpornościowego. Zdaniem ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia probiotyczny Actimel ma działanie prozdrowotne. Dostępne smaki: naturalny, pomarańczowy, wieloowocowy. www.danone.pl Fit Active Fit active ma właściwości probiotyczne i prebiotyczne. Przyspiesza przemianę materii, redukuje poziom cholesterolu i nadmiar tłuszczów w organizmie, wzmacnia układ odpornościowy. Wpływa na wydzielanie czynników hamujących rozwój drobnoustrojów, aktywowanie systemu odpornościowego. Żywe bakterie skuteczne są w leczeniu chorób układu pokarmowego. Dostępne smaki: naturalny, truskawka. www.fromako.pl Jogi Sport Active Napój jogurtowy zawierający naturalny wyciąg z ziaren krzewu Guarane, kofeinę i bakterie probiotyczne z pewnością zainteresuje rowerzystów. Może służyć jako zamiennik napojów energetycznych. Dodatek Guarany przynosi efekty w postaci przywróconej energii, poprawy kondycji. Napój wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, poprawia trawienie i wzmacnia odporność oraz zdolność koncentracji. Bakterie probiotyczne wraz z zawartym w mleku wapniem, fosforem i witaminą B2 przywracają organizmowi równowagę biologiczną, uodporniając na infekcje. Ilość kofeiny zawarta w jednym napoju jogurtowym Jogi odpowiada zawartości kofeiny w połowie filiżanki kawy. Nowością jest zakręcana, poręczna butelka, która w plecaku rowerowym nie ulegnie zgnieceniu i pozwoli kilkakrotnie sięgać po napój bez niebezpieczeństwa jego rozlania. Dostępne smaki: limonka, truskawka, maracuja-nektarynka. www.jogi.pl Fruttis drink Campina proponuje nowość, napój w butelce ze słomką. Wartości odżywcze jego składników (mleka i owoców) wpływają na wzmocnienie odporności organizmu. Produkt dostarcza niezbędnych do życia elementów, jak witamina C, beta-karoten, potas, wapń czy sole mineralne. Produkt, zdaniem producenta, całkowicie naturalny. Może spełniać funkcję orzeźwiającego napoju w upalne dni, przede wszystkim służy jednak jako źródło niezbędnych witamin i minerałów. Fruttis drink skusi kolarzy, podobnie jak Jogi, wygodną butelką. www.campina.pl

top 3

Filmy

Wybór redakcji

comments powered by Disqus

Informuj mnie o nowych artykułach