Nowe „gumki” Michelina

W końcu doczekamy się zmian w kolekcji opon Michelina, ostatnimi czasy niezmienianej. Szczególnie zawodnicy XC mogli narzekać na więcej jak skromny wybór profili. Wprawdzie Light S należy tradycyjnie do najlepszych opon na świecie, jednak czasami przydałoby się go zdjąć i założyć np. specjalną oponę na błoto. W sezonie 2005 wszystko się zmieni, począwszy od liczby modeli, na kolorze skończywszy.
Michelin stawia na technologię Dual Compound, od pewnego czasu stosowaną już w motocrossie, w podobnej wersji używaną też przez innych producentów opon. Technologia ta polega na zastosowaniu dwóch różnych mieszanek gumowych w jednej oponie. Dotąd, nawet jeśli robiono coś podobnego, to po to, by z boków umieścić bardziej przyczepną, miękką mieszankę, a na środoku bieżnika twardą, obniżającą opory toczenia. Technologia Dual Compound Michelena polega na stopieniu w całość zewnętrznej, miękkiej i przyczepnej warstwy z twardym rdzeniem, gwarantującym większą stabilność klocków i wyższą odporność na przebicie. Dopiero pod nimi znajduje się właściwy karkas opony. Technikę tę zastosowano we wszystkich oponach z nowej serii Expert – All Mountain, Mountain X'trem i czterech XCR-ach. All Mountain ma nowy profil z solidnymi klockami i szerokość 2.20 lub 2.50 cala, przeznaczony jest do ostrej jazdy. XCR A/T i X'trem są węższe i mają trochę niższe bieżniki, znane z modelu Hot. Paletę uzupełniają opony na mokre i suche warunki – XCR Mud i XCR Dry, z bieżnikami przejętymi z modeli XL i Lite. Nie zabrakło też specjalnej opony na szosę, typowego slika – XCR Road. Wszystkie modele już wkrótce powinny pojawić się w sklepach.
Więcej informacji: Harfa Harryson, tel. 071 321 96 90, www.harfa-harryson.com.pl

top 3

Czytaj więcej

Jeździj jak zawodowcy i zabezpiecz swój telefon na rowerze – uchwyt do telefonu na rower marki RokForm

Czytaj więcej

Filmy

Wybór redakcji

Czytaj więcej

Jeździj jak zawodowcy i zabezpiecz swój telefon na rowerze – uchwyt do telefonu na rower marki RokForm

Czytaj więcej
comments powered by Disqus

Informuj mnie o nowych artykułach