Źródło energii – BCAA
Zużywanie podczas treningu zmagazynowanych w mięśniach rezerw glikogenu powoduje zmęczenie mięśniowe. Im cięższy trening, tym szybciej zużywa się glikogen. W tej sytuacji alternatywnym źródłem „paliwa” stają się aminokwasy rozgałęzione. BCAA jest koncentratem aminokwasów rozgałęzionych (branched chain amino acids – BCAA), leucyny, izoleucyny i waliny. BCAA jest łatwo dostępnym źródłem energii, pełni rolę substratu w syntezie białek i zapobiega powstaniu niedoboru alaniny i leucyny, zużywanych w dużej ilości podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Jednakże szczególna wartość BCAA polega na czymś więcej niż tylko prostym dostarczaniu energii i zapobieganiu zmęczeniu. BCAA redukuje zjawisko rozpadu białek w mięśniach i stymuluje proces biosyntezy. Izoleucyna jest jedyną substancją regulującą przemiany węglowodanów lub tłuszczów, w zależności od aktualnych potrzeb energetycznych organizmu. Unikalny jest również jej wpływ na metabolizm tkanki tłuszczowej. Tłuszcz gromadzony jest w komórkach tłuszczowych w efekcie jednoczesnych przemian węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Izoleucyna ogranicza jednocześnie jedne i drugie przemiany – wyjątkowo silnie hamuje gromadzenie tłuszczu zapasowego.
